Ενόψει Δημοτικών Εκλογών: Τι Συμβαίνει με Halliburton και Schlumberger;

Το πολιτικό θερμόμετρο άρχισε να ανεβαίνει εκ νέου στο νησί εν όψει των Δημοτικών εκλογών προσεχούς Δεκεμβρίου. Εδώ και δύο περίπου χρόνια με αρχή την υπόθεση ΣΑΠΑ στον Δήμο Πάφου μια σειρά από σκάνδαλα έχουν αποκαλυφθεί που εμπλέκουν τοπικές αρχές των μεγάλων δήμων της Κύπρου. (Μεγάλων βέβαια για τα δεδομένα της μικρής Κύπρου γιατί όπως γνωρίζουμε ιταλικός οίκος στην μνημονιακή εποχή υπέδειξε το αυτονόητο ότι δηλαδή ενδείκνυται η συγχώνευση των … σαράντα παρά ένα Δήμων σε μια εξάδα προς αποφυγή σαράντα παρά … ένα μαστιγωμάτων των Δημοσίων ταμείων).

Ο δραστήριος νέος Δήμαρχος της Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, ο οποίος αντικατέστησε τον καταδικασθέντα για το σκάνδαλο ΣΑΠΑ Σάββα Βέργα, κρούει ανελλιπώς τον κώδωνα του κινδύνου για κακώς κείμενα σε μια σειρά Δημοτικές Αρχές. Περί τις αρχές του μήνα ο κος Φαίδωνος κατήγγειλε ότι ιθύνοντες του Δήμου Αραδίππου δωροδοκήθηκαν από τα ενεργειακά μεγαθήρια Halliburton και Schlumberger για έκδοση αδειών οικοδομής εξπρές … χθες κατά παράβαση και παρέκκλιση των ισχυόντων κανονισμών. (Παρενθετικά ας μας επιτραπεί να τολμήσουμε μια αρμόζουσα αντιπαραβολή: για μια πολεοδομική άδεια μικρής μονοκατοικίας στην φθίνουσα – ως σχεδόν εξαληφθείσα από τον Κυπριακό χάρτη ημιορεινή κοινότητα Λάγιας της επαρχίας Λάρνακας αναμένουμε πέραν των έξι μηνών χωρίς ακόμη έκδοση).

Κατόπιν των καταγγελιών Φαίδωνος, η αστυνομία παρέλαβε από το Δημαρχείο Αραδίππου, προς εξέταση υπόθεσης διαφθοράς, σχετικούς φακέλους αφορούντες τις εταιρείες Halliburton, Schlumberger αλλά και Krysanera Ltd – η τελευταία με δραστηριότητες επεξεργασίας χρυσού. Ο Δήμαρχος Πάφου ανέφερε σε δημόσιες δηλώσεις του ότι μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αραδίππου ζήτησαν μίζες προς εξυπηρέτηση της Αμερικανικής εταιρείας η οποία άρχισε την ανέγερση μεγάλων εγκαταστάσεων δυο χρόνια πριν.

Το θέμα είχε συζητηθεί και στην Βουλή των Αντιπροσώπων όπου σε συνεδρία στις 23 Οκτωβρίου 2014, αποκαλύφθηκε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Αραδίππου παραχώρησε εσκεμμένα άδειες σε Haliburton και Schlumberger δύο μέρες πριν η Βουλή εγκρίνει νέα επικαιροποιημένη νομοθεσία η οποία θα προέβλεπε υποβολή περιβαλλοντικής μελέτης για τέτοιου είδους αναπτύξεις γης βαριάς βιομηχανίας οι οποίες ενδεχομένως να επιβαρύνουν το περιβάλλον. Εξάλλου, λίγο αργότερα σε εκτεταμένο ρεπορτάζ της η αγγλόφωνη Sunday Mail (9 Νοεμβρίου 2014) απεκάλυψε πως τοπικοί αλλά και κρατικοί αξιωματούχοι εξέδωσαν πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες σε Halliburton και Schlumberger σε χρόνο ρεκόρ κατά παράβαση ισχυουσών κανόνων.

Με τους δημότες να καλούνται να εκλέξουν νέα ηγεσία στον Δήμο Αραδίππου – αλλά και στους υπόλοιπους μας Δήμους – σε λιγότερο από δύο μήνες επιβάλλεται η εξακρίβωση της αλήθειας γύρω από τη σχέση των δύο Αμερικανικών μεγαθηρίων με τις Δημοτικές και Κρατικές μας Αρχές. Άλλωστε για τους κατέχοντες η Halliburton έχει βεβαρημένο μονοπωλιακό παρελθόν σε σχέση με την μακρόχρονη αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ για την ανατροπή Σαντάμ Χουσεΐν το 2003. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι κατά την χρονική περίοδο της προετοιμασίας της Αμερικανικής εισβολής, η Washington κατακύρωσε στην Haliburton συμβόλαιο ύψους 7 δις δολαρίων για έργα στο υπό κατάληψη Ιράκ …